با توجه به تداوم کسری بودجه دولت در سالهای اخیر کارشناسان اقتصادی از افزایش رشد اقتصادی و رشد تولید به عنوان راهکارجایگزین اوراق برای جبران کسری بودجه یاد میکنند.
به نقل از اقتصادگران ، با توجه به وضعیت کسری بودجه دولت در سال جاری بسیاری از کارشناسان انتشار اوراق را تنها راه دولت میدانند اما در عین حال بر ضرورت مدیریت صحیح میزان انتشار اوراق، نرخ بهره و همچنین مدت زمان بازپرداخت آن تاکید دارند.
کامران ندری استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی درخصوص نحوه انتشار اوراق مالی برای جبران کسری بودجه دولت، گفت: انتشار اوراق مالی امری طبیعی و متداول در تمام دنیاست و دولت ها بخشی از تامین بودجه خود را از طریق انتشار اوراق مالی انجام می دهند اما این اقدام باید با ضابطه و حساب شده باشد تا آثار مثبت آن بیشتر شود.
وی افزود: ظرفیت انتشار اوراق در اقتصاد ما وجود دارد و اوراق دولتی از مطمئن ترین راههای حفظ داراییهای بانکها است زیرا نقد پذیری بالا و ریسک پایین دارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر بر ضرورت رفع مشکلات ساختاری در نظام دولتی و اقتصادی کشور گفت: مشکلات ساختاری موجب شده هزینههای جاری دولت افزایش یابد و دولت چالاکی و چابکی لازم را نداشته باشد و موجب کسری بودجه دولت شده است.
وی افزود: انتشار اوراق مالی اگر درست عمل و مدیریت شود می تواند به کنترل و مهار تورم کمک کند و برای این منظور انتشار این اوراق باید در سرسیدهای متفاوت و کوتاه مدت و با نرخ بهره مناسب و با سازوکار درست صورت گیرد.
رشد اقتصادی و افزایش تولید راه جایگزین برای جبران کسری بودجه
همت قلی زاده کارشناس مسائل اقتصادی نیز در گفتگو با رادیو اقتصاد گفت: دولت مجبور است برای جبران کسری بودجه 1400 اوراق مالی منتشر کند و این کار در تمام دنیا مرسوم و متداول است.
وی افزود: انتشار اوراق مالی باید با سیاستگذاری و هدف گذاری اقتصادی صحیح و به صورت کنترل شده و مدیریت شده صورت گیرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: انتشار اوراق مالی به نوعی قرض از آینده است اما بهتر است برای جلوگیری از تبعات منفی آن در اقتصاد این اوراق به صورت محدود و کوتاه مدت منتشر شود.
همت قلی زاده گفت: راه حل جایگزین برای جبران کسری بودجه، افزایش رشد اقتصادی و افزایش زایندگی و تولید در اقتصاد است.
وی ادامه داد: دولت همچنین با اصلاح بودجه ریزی، تقویت نظارتها، مقابله با بی انضباطی در دستگاههای دولتی، کاهش تصدی گری و مداخله گری و اصلاح نظام مالیاتی و بانکی میتواند بخش زیادی از کسری بودجه را جبران نماید.
اصلاح نظام بانکی و مالیاتی از جمله تدابیر لازم برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور
دکتر امیر وفایی کارشناسان بازار سرمایه نیز گفت: با توجه به کاهش درآمدهای دولت انتشار اوراق مالی لازم دست و چارهای وجود ندارد اما دولت باید برای جلوگیری از تبعات منفی آن در اقتصاد این کار را با تدبیر و مدیریت صحیح انجام دهد.
وی در گفتگو با برنامه رهیافت افزود: تعیین نرخ بهره مناسب برای اوراق مالی، زمانبندی درست برای انتشار اوراق مالی، اصلاح سیاست گذاری های اقتصادی، مراقبت از بازار سرمایه، تدبیر برای کنترل و حفظ بازار، اصلاح نظام قیمت گذاری و اصلاح نظام بانکی و مالیاتی از تدابیری است که دولت باید برای بهبود وضعیت اقتصادی به کار بندد.